Zhodnocení Koně v akci - Koně všem - Pardubice 2013

Zhodnocení Koně v akci - Koně všem -

15. mezinárodní výstava o koních a lidech

Pardubice 7. a 8. září 2013

Tato výstava, která se pořádá každým rokem letos provázelo velké dilema, zda se vůbec uskuteční. Rozhodnutím asociace ASČR po mnohých jednáních bylo rozhodnuto, že nebude preferována, a to především z důvodu špatných podmínek dohody s vedením pardubického závodiště. Nakonec se této akce ujal Svaz chladnokrevných koní a jeho předseda pan ing. Josef Cerman, který zorganizoval finále tříletých chladnokrevných klisen a další celorepublikové soutěže v Pardubicích. Jednalo se o finále tříletých chladnokrevných klisen ČMB, Norika a Slezského Norika, ovladatelnost s kládou, těžký tah a orba. Přes všechny obtíže, které s touto akcí vznikly, jsem se znovu ubezpečil, že tato celorepubliková akce chladnokrevných koní do Pardubic patří a je dobrým zázemím pro koně, účastníky soutěží a chovatele.

* Finále tříletých chladnokrevných klisen ČMB, Norika a Slezského Norika

Byly vybrány velmi kvalitní kolekce tříletých chladnokrevných klisen ČMB, N a SN. Chovatelé předvedli klisny upravené a s dobrou korekturou kopyt. Velmi se osvědčuje mít správné předvedení, které zajišťuje chovatelům dobrý vodič.

----- Výsledky šampionátu chladnokrevných tříletých klisen ------

* Ovladatelnost v kládě I.

Překážková dráha byla dobře připravena v kombinaci s lesním porostem. Kočí byli seznámeni s kursem dráhy a s překážkami hlavním rozhodčím. První kolo se jelo v sobotu v 10 hodin, kdy zároveň začala přehlídka finále 3letých chladnokrevných koní v paddocku. Na místě bylo po ukončení provedeno vyhodnocení výsledků prvního kola. Celou soutěž komentoval MVDr. František Horník. Soutěž shlédlo hodně diváků.

Výsledky soutěží chladnokrevných koní

* Orba

Je klasickou disciplínou, které se letos zúčastnili pouze 4 oráči. Proběhla pod patronací ing. Navrátila. I zde byla hojná účast diváků. Soutěž byla zahájena v 11.30, vyhlášení výsledů bylo před hlavní tribunou.

* Těžký tah

Je velmi očekávanou disciplínou chladnokrevných koní. Počet startujících byl poměrně vysoký. Zahájení mělo být v 16 hodin, začátek se bohužel posunul o 1,5 hodiny. Přesto byla soutěž ukončena do setmění za burácní plných tribun. Hlavním rozhodčím soutěže byl .. , komentář prováděl ing. Radko Novotný.

Samozřejmě, že na programu se podílela i další plemena koní, především starokladrubských, v různých disciplínách a v zápřeži. Návštěva diváků byla v sobotu velmi dobrá, v neděli výrazně menší.

Výsledky soutěží chladnokrevných koní

* Ovladatelnost v kládě II.

V neděli 8. září 2013 proběhlo zahájení v 10 hodin, v 10.30 hodin 2. kolo ovladatelnosti v kládě. Připravenost byla velmi dobrá, jak ze strany rozhodčích, tak i ze strany soutěžících. Po ukončení byly oznámeny výsledky z druhého kola a celkové výsledky. Vlastní vyhodnocení a vyhlášení pořadí bylo provedeno před hlavní tribunou.

* Finále přehlídky 3letých chladnokrevných klisen

Opět před hlavní tribunou, byly předvedeny klisny ČMB, N a SN, 1. - 5. místo, s komentářem ing. Radka Novotného. Tato soutěž byla velmi časově omezena a kolekce 3letých chladnokrevných koní nebyla divákům řádně představena. Z tohoto důvodu byly všechny 3leté klisny opět předvedeny v paddocku ve 13.30 hodin, s komentářem ing. Novotného. V této době však probíhal program před hlavní tribunou, ochozy paddocku tak byly prázné.

Závěr: Musím poděkovat a pochválit ing. Josefa Cermana a ing. Radka Novotného, že zorganizovali toto finále chladnokrevných koní v Pardubicích. Poděkování patří rovněž všem chovatelům za kvalitní tříleté chladnokrevné klisny všech tří plemen a všem účastníkům soutěží. Všichni rozhodčí v soutěžích zodpovědně připravili pravidla a odvedli velmi dobrou práci při hodnocení. Díky finanční dotaci ASČH a jednotlivých svazů byly finančně oceněny jednotlivé soutěže a 3leté klisny 1. až 5. místo. Klisny, které se neumístily, dostaly od Svazu chladnokrevných koní stájové ohlávky.

Nedostatky: Předsednictvo Svazu chovatelů chladnokrevných koní tuto letošní výstavu v Pardubicích významně podpořilo a nebýt rozhodnutí svazu, výstava by se možná nekonala. Proto mě velmi udivilo, že vedení pardubického výstaviště nebylo schopno dodržet dohodnuté časy pro soutěže chladnokrevných koní, především těžký tah. Nebyl dán prostor pro řádné ocenění zasoužilých členů chovatelů chladnokrevných koní. V neděli nebyl stanoven prostor pro předvedení vyhodnocených 3letých klisen před hlavní tribunou s řádným komentářem. Následné předvádění v paddocku již nesplnilo očekávání chovatelů, protože diváci byli na hlavní tribuně, kde probíhal hlavní program. Mikrofon nefungoval, komentář ing. Novotného nebyl slyšet. Výstava by měla být zaměřena více na předvedení výsledků chovatelské práce a šlechtění. Pro ovladatelnost s kládou je nutné připravit kládu odpovídajícíh rozměrů a zodpovědně vybírat účastníky z oblastních kol

chladasky.jpg

klada.jpg