Školení pro předvedení koní

16. 12. 2013

Pro stále větší množství výstav a přehlídek koní sme se rozhodli uspořádat

Školení pro předvedení koní

Úroveň přehlídek stále roste a určitě ste byli někdy svědky toho jak neprofesionálně a chaoticky byli koně předvedeny. Což de vidět na samotném ohodnocení koně.

Při kvalitním předvedení můžeme částečně skrýt i různé nedostatky předvedeného koně a naopak vyzdvihnout kvality.

Prosím všechny zájemce o školení aby vyplnili přihlášku a poslali ji na E-mail spolku NJ

školení bude probíhat pod vedením pana Pavla Holešovského

Všechny bližší informace ke školení budou v co nejbližší době zveřejněny zde na stránkách =)

Účastníci dostanou možnost předvést to co se naučili na naší výstavě v Žilině už 31.5. a reprezentovat s našijmi koňmi např na Moravském šampionátu v Tlumačově

predvedeni.png

Něco málo o předvedení:

Hodnota koně je závislá na jeho předvedení na výstavách a svodech.

Na výstavách, svodech a přehlídkách se prezentují koně různých plemen. Majitelé či předvádějící mohou s dobře připraveným koněm obdržet vyšší bodové ohodnocení.

Zootechnický postoj

Jednotlivá plemena mají vlastní specifika a předpisy, která by měl majitel znát. Základem při předvedení je čistý kůň s upravenou hřívou a kopyty, který před porotou zaujme tzv. zootechnický postoj. Tj. kůň stojí na rovině, tráva by mu neměla zakrývat kopyta. Je naužděn. Stojí na všech čtyřech, vidět jsou všechny čtyři nohy, přední blíže ke komisi mírně předkročená, zadní mírně zakročená, na opačné straně přední mírně zakročená a zadní předkročená.

Předvádějící

Ani předvádějící by něměl podcenit svůj vzhled a také fyzickou kondici. Obvykle je oblečen do konkrétního jezdeckého nebo hřebčínského úboru nebo do bílého oblečení (to je důležité zejména při předvádění fríských koní, tmavý oděv by narušil komisaře při posuzování). Měl by svého svěřence umět postavit a dále jej předvést v prostorném kroku a klusu.